Tripper (Kankó, Gonorrhoea)

  • az egyik leggyakoribb nemi úton terjedő fertőzés, mely példája a klasszikus nemibetegségeknek,
  • férfiaknál legtöbbször gennyes, fájdalmas húgycsőfolyással, fájdalmas vizeléssel jár, mely az aktust követő 2-10 napban jelentkezik,
  • nőknél gyakorta tünetmentes formában lappanghat,
  • a méhnyak fertőzése esetén alhasi gyulladásos kórképet (PID, pelvic inflammatory disease) válthat ki, mely meddőséghez is vezethet,
  • férfiaknál a húgycsőváladékból végzett mikroszkópos vizsgálat azonnali és megbízható eredményt adhat, így a kezelés rögtön megkezdődhet,
  • kezelése egyszerű, egy rövid és célzott antibiotikum terápiából áll,
  • a nem megfelelően megválasztott antibiotikum hosszabb távon súlyos  szövődményekhez vezethet, mint meddőség, impotencia.
Bővebben

A tripper, vagy más néven kankó, gonorrhoea az egyik leggyakoribb nemi úton terjedő fertőzés, mely példája a klasszikus nemibetegségeknek. Kórokozója a Neisseria gonorrhoeae, vagy röviden N. gonorrhoeae. Sokan hallottak a fertőzésről, de azt nem mindenki tudja, hogy hüvelyi út mellett orális vagy anális aktus során egyaránt átadható. Férfiaknál a húgycsőből kiinduló folyás esetén a tripper mindig kizárandó, mivel néha nem a szokványos képet mutatva is jelentkezhet. Nőknél is része a rutin szűrővizsgálatnak, illetve bizonytalan, elhúzódó alhasi fájdalmak esetén is feltétlen ki kell zárni a fertőzés meglétét.

Tünetek

Férfiaknál legtöbbször gennyes, fájdalmas húgycsőfolyással, fájdalmas vizeléssel jár, mely az aktust követő 2-10 napban jelentkezik. Kezeletlen esetben a fertőzés a prostatára, a herékre vagy a mellékherékre húzódhat, súlyos késői szövődményeket okozva. Nőknél gyakorta tünetmentes formában lappanghat, de a méhnyak fertőzése esetén alhasi gyulladásos kórképet (PID, pelvic inflammatory disease) válthat ki, mely később akár meddőséghez is vezethet. Orális aktust követő fertőzésnél az adott fél torkában lévő gyulladás gyakorta torok- vagy mandulagyulladást utánozhat, melynél az elhúzódó, többféle antibiotikumra is ellenálló lefolyás lehet gyanús. Anális aktus után a passzív fél gennyes, adott esetben véres, fájdalmas folyást-váladékozást észlelhet a végbélből, mely feltétlen mielőbbi vizsgálatot indokol.

Diagnosztika

Gyanú esetén, főként férfiaknál, a váladékból végzett mikroszkópos vizsgálat azonnali és megbízható eredményt adhat, így a kezelés rögtön megkezdődhet, nem szükséges napokat elvesztegetni a laborvizsgálatok eredményére várva. Nőknél a méhnyakból, húgycsőből, illetve mind nőknél, mind férfiaknál a torokból, illetve az anusból vattapálcával vett mintából DNS vizsgálat (PCR) végezhető, mely igazolhatja vagy kizárhatja a fertőzést. A mintavétel fájdalmatlan, egyes lokalizációkból minimális kellemetlenséggel járhat.

Kezelés

A tünetek akutságánál és a fájdalom súlyosságánál jobban csak a rendkívül gyors gyógyulás szokta a pácienseket meglepni. Kezelése az esetek többségében rendkívül egyszerű. Kétféle, célzott antibiotikumból álló kombináció akár 1-2 nap alatt teljesen megszűntetheti a panaszokat.  Kezeletlen esetben is egy idő után szűnhetnek a panaszok, de ez később súlyos szövődményeket eredményez és a páciens tovább adhatja a fertőzést. Gyanú esetén feltétlen STD specialistához kell fordulni, mivel a nem megfelelően megválasztott antibiotikum is csak elnyomhatja a tüneteket, mely hosszabb távon súlyos, késői szövődményekhez vezethet, mint meddőség, impotencia, vagy akár belszervi, pl. vese betegségek.

« Vissza az előző oldalra

Online fizetés

Fizetés indítása
×
Kattintson a képen a kezelni kívánt területre! Kezelések férfiaknak Kezeléseink teljes listája
girl
Figyelem, az oldalon cookie-kat (sütiket) használunk. Bővebb információt az adatvédelmi nyilatkozatban találsz. Rendben