Tinédzserkori bőrpanaszok

tinedzserkori-borpanaszok

A serdülőkori pattanásos betegséget nem lehet megakadályozni, komoly kozmetikai problémákat és pszichés terhelést okoznak. Azért kell gyermekbőrgyógyászhoz fordulni, mert a kialakult tüneteket, súlyosságától függően kell csökkenteni, hogy a maradó hegeket megelőzhessük.

Mi az akné?

Acne betegség csecsemőkorban, óvodás korban is okozhat átmenetileg tüneteket, a serdülőkorban ezek igen erőssé válhatnak. Családi előfordulás gyakori. Inkább a fiúknál látunk tüneteket, a lányoknál ritkább. Enyhébb formákban a zárt mitesszerek dominálnak, majd apró gennyes hólyagocskák, kemény kis kiemelkedések láthatók az arc, a mellkas és a hát bőrén, súlyos esetben nagyobb, gyulladt, törmelékes gennyet ürítő csomók keletkeznek. Az enyhe tünetek is okozhatnak komolyabb gondot bizonyos fiatalokon, gyakrabban a lányokon, akik hatékony eltüntetési módnak gondolják a pattanások elkaparását, kinyomását, mellyel súlyosbítják állapotukat. Bizonyos vegyi anyagok a bőrön, vagy gyógyszerek szedése is előidézhet pattanásokat.

A tinédzserkori pattanások okai

  • az öröklődés
  • agyalapi mirigy nemi hormonok termelődését befolyásoló hormonja indítja el, mely serdülőkorban éri el fejlettségét, és aktivitásának csökkenésével csökken majd a serdülőkor lezajlásával a betegség
  • a faggyúmirigyek érett működése, melynek serkentője a tesztoszteron és az androszteron (nemi hormonok)
  • kórokozók a szőrtüszőben – legnagyobb mennyiségben a Propionibacterium acnes nevű baktérium
  • a szőrtüsző nyílásában lezajló hámosodási zavar
  • fentiek következtében felgyülemlő gyulladáskeltő anyagok

Az alapbetegséget rontó tényezők

  • az arcbőr helytelen tisztítása, nyomkodás, kaparás
  • táplálkozás (pl. csokoládé, zsíros ételek, olajos magvak, tej, tejtermékek túlzott fogyasztása nem ajánlott, de szigorú diéta ellenjavallt)
  • stressz

A serdülőkori pattanások kezelése

Szakszerű kezeléssel a pattanásokat, a velejáró kedvezőtlen kozmetikai képet és pszichés hatásokat csökkenteni lehet, szerencsés esetben a fiatalok tünetmentesíthetők. Csak a megfelelően kivitelezett, gyógykozmetikában képzett kozmetikus tisztító kezelése segít a bőrgyógyászaink által vezetett kezelésben. Sok éves tapasztalat és a XXI. századi technikák, gyógykezelések hozzák hozzánk pácienseinket. A helyi szereket – kíméletes tisztítás, óvatos felületes hámlasztás, a szőrtüszőkben érvényesülő antibakteriális, fertőtlenítő szerek – nem kellő hatás esetén szisztémás gyógyszereléssel kell kiegészíteni. Ennek laboratóriumi vizsgálat és ellenőrzés is feltétele. A külső és belső kezelés alkalmazásának indikációját, azok arányát az optimális kezelés érdekében tapasztalt gyermekbőrgyógyász hivatott felállítani.

Mihamarabb jelentkezzen be bőrgyógyászati vizsgálatra, hogy a kamaszkor ne váljon rémálommá gyermeke számára, és kiegyensúlyozottabb lehessen! Kérjen időpontot a 0630 545 4159-es telefonszámon vagy online!

« Vissza az előző oldalra

Online fizetés

Fizetés indítása
×
Kattintson a képen a kezelni kívánt területre! Kezelések férfiaknak Kezeléseink teljes listája
girl
Figyelem, az oldalon cookie-kat (sütiket) használunk. Bővebb információt az adatvédelmi nyilatkozatban találsz. Rendben