Terhesség alatti bőrbetegségek

A terhesség alatti bőrbetegségek, az anya hormonális, és immunológiai állapotának változása miatt alakulhatnak ki. Sok esetben nem is bőrbetegségről, hanem a terhes kismama bőrének változásai miatt kialakuló bőrtünetekről van szó.

Terhességi bőrtünetek

A leginkább szembetűnő a terhes kismama bőrének és nemi szerv környékének erősebb pigmentációja. A mellbimbó udvarának sötétebb színe, illetve a köldöktől a szeméremcsont irányába húzódó sötét csík. De az arcon is előfordulhatnak barnás foltok ún. májfoltok, illetve máshol (pl. hónaljban) is. Megfelelő fényvédelemmel az arcon lévő májfoltok megelőzhetők.

A bőrtünetek sorában esztétikailag mégis talán legzavaróbb a striák (terhességi csíkok) megjelenése. A kötőszövetek kevésbé tudnak alkalmazkodni a bőr egyre erősebb feszüléséhez, és emiatt rózsaszínű, később fehéres csíkok (striák) jelennek meg a bőrön. Kiemelten fontos, hogy a várandós kismamák figyeljenek a testsúly gyarapodására, a megfelelő bőrápolásra, hiszen ezzel csökkenthetik a feszülés okozta kellemetlen terhességi bőrtünet jelentkezését.
Kapcsolódó blogbejegyzésünk: A terhesség alatti bőrtünetek elkerülése

Terhesség alatti bőrbetegségek

A terhességi kiütés (PUPP - pruritic urticarial papules and plaques) a terhességi csíkokban kezdődnek, kis csomók, apró, viszkető kiütések formájában, amelyek később testszerte elterjednek.

Terhesség alatt a hormonhatásra a festékes anyajegyek növekedhetnek, ezért az anyajegyszűrés ebben az időszakban is rendkívül fontos.

A Herpes gestationis általában a terhesség második, harmadik trimeszterében jelentkezik, hólyagos vagy csalánkiütések formájában. Nem herpes vírus okozza, ritka, autoimmun betegség. Koraszülést vagy kis súlyú magzat születését is előidézheti.

A terhességi epepangás ritka, de tipikusan a terhesség során a második trimeszter végén, a harmadik trimeszter elején hirtelen jelentkező bőrtünetekkel is járó rendellenesség. Jellemző tünete a tenyerek és talpak viszketése, főleg esténként és a vakarás következtében keletkező kisebesedés. Laborvizsgálattal lehet diagnosztizálni.

Fontos, hogy amint váratlanul kiütések jelentkeznek a terhesség alatt, keresse fel szakorvosainkat, hogy megfelelően és gyorsan tudjanak kezelési javaslatokkal segíteni a problémán. Terhesség esetén csak a legszükségesebb esetben alkalmazunk gyógyszereket és különböző kezelési eljárásokat.

Kérjen időpontot már a várandós időszak elején, így a bőrtípusának és testalkatának megfelelő tanácsokkal segíthetjük a boldog babavárást! Amennyiben mégis bőrtünetei jelentkeznek, ne halogassa azok vizsgálatát, hiszen már nem csak önmagát, hanem születendő gyermekét is kímélnie kell. 

« Vissza az előző oldalra

Online fizetés

Fizetés indítása
×
Kattintson a képen a kezelni kívánt területre! Kezelések férfiaknak Kezeléseink teljes listája
girl
Figyelem, az oldalon cookie-kat (sütiket) használunk. Bővebb információt az adatvédelmi nyilatkozatban találsz. Rendben