Szifilisz

  • az egyik leggyakoribb klasszikus nemi megbetegedés,
  • első stádiumban a fertőződés helyén az aktustól számított 2-12 héten belül egy fájdalmatlan (!) seb lesz,
  • a másik stádiumban testszerte enyhén gyulladt, vagy hámló kiütések jelennek meg, mely jelentős panaszt nem okoznak,
  • szifilisz gyanúja esetén mindig szükséges a speciális vérvizsgálat elvégzése a fertőzés kizárására,
  • kezeletlen esetben a beteg látszólag gyógyul csak meg, valójában évek múltán súlyos idegrendszeri és egyéb szövődmények alakulnak ki,
  • kezelése egyszerű, speciális antibiotikum kúra adása szükséges,
  • kezelés hatására gyors és teljes gyógyulás várható.

 

Bővebben

A szifilisz (syphilis) vagy más néven vérbaj (lues) az egyik leggyakoribb klasszikus nemi megbetegedés. Volt egy időszak, amikor a fertőzés előfordulása drasztikusan lecsökkent, de az utóbbi években ismételten rohamosan terjed. Egyes elméletek szerint elsőként Kolumbusz tengerészei hozták haza Amerikából „szuvenírként”, majd ezt követően terjedt el viharosan az öreg kontinensen. A fertőzés különlegessége, hogy bár számos típusos megjelenési formája ismert, de emellett még tucatnyi teljesen más kórképet tud utánozni, ezért szokták úgy nevezni, mint az „orvostudomány majma”. Mivel a kórkép látszólag kezelés nélkül is spontán gyógyul néhány hét, vagy hónap alatt, ezért a páciensek sokszor nem fordulnak vele időben orvoshoz. Ez súlyos hiba, mivel kezelés nélkül 5-20 év múlva jelentős idegrendszeri, és egyéb belszervi eltérések alakulhatnak ki, elég itt utalni híres költőnk Ady életére és halálára. A HIV szűréshez hasonlóan, minden szexuális aktív embernek, ha nincs állandó partnere, évente egyszer érdemes szifilisz szűrésen átesnie. Minden seb esetében, különösen ha NEM fájdalmas, mely a nemi régióban jelentkezik gondolni kell szifiliszre. Minden nem szokványos nemi régióban jelentkező tünet esetén, vagyis szinte mindig gondolni kell szifiliszre. 

Tünetek

A betegség három stádiumra osztható, az első stádiumban a fertőződés (~akviráció) helyén az aktustól számított 2-12 héten belül először egy fájdalmatlan (!) seb jlentkezik, melyet sokszor nyirokcsomó duzzanat kísér. Az fertőződés helyétől (pl.: hüvelyfal, szájüreg, anus)  függően a seb sokszor észrevétlenül maradhat. A seb néhány hét leforgása alatt spontán is gyógyul. Ezt követi, vagy követheti a második stádium, mely sokszor halvány, gyulladt, panaszt nem okozó kiütések jelennek meg, de ez sokszor elmarad, vagy alig észrevehető formában jelentkezik. Ezen tünetek is gyógyulnak néhány hét, hónap alatt kezelés nélkül, majd évek múltán lépnek fel a már korábban említett harmadik stádiumra jellemző tünetek.

Diagnosztika

Éppen a betegség sokszínűsége, látszólagos spontán gyógyulási képessége és a súlyos késői szövődmények miatt nagyon fontos, hogy a legkisebb gyanú esetén is kizárásra kerüljön a kórkép. Ezek vérből végzett ún. szerológiai vizsgálatok, melyek nagyon nagy precizitásúak. A legtöbbször kombinált módszereket alkalmazunk a maximális biztonság céljából. Hangsúlyozandó, hogy még a legtapasztaltabb STD specialista sem tudja mindig megállapítani egy adott bőrtünetről, főként ha az nem szokványos formában jelentkezik, hogy szifilisz állhat-e a hátterében . Ezért még a nagy szakértelemmel bíró STD specialisták is a szakmai alázat jegyében mindig betartják azt az alapvető elvet, hogy a szifilisz gyanúja esetén mindig vérvizsgálatot kell végezni.

Kezelés

A kezelése igen egyszerű, speciális, elhúzódó hatású penicillin injekciót szükséges adni. A kezelés mellett a betegség gyorsan gyógyul, a szövődmények elkerülhetőek és a páciens nem fertőz tovább. A kórkép kezelése rendkívül lényeges, mivel aktív fertőzés esetén nem csak szexuális úton, hanem vér útján is átadható a kórokozó.

 

« Vissza az előző oldalra

Online fizetés

Fizetés indítása
×
Kattintson a képen a kezelni kívánt területre! Kezelések férfiaknak Kezeléseink teljes listája
girl
Figyelem, az oldalon cookie-kat (sütiket) használunk. Bővebb információt az adatvédelmi nyilatkozatban találsz. Rendben