Proktológia

A proktológia a végbél és betegségeire specializálódott tudományág. A végbél a vastagbél utolsó szakasza, kimeneti nyílása a végbélnyílás. A végbél leggyakoribb betegségei:

 • aranyér: az aranyér egy értágulat, tünetei lehetnek a viszketés, a végbélürítésnél tapasztalható vérzés, mely begyulladhat, megnagyobbodhat és fájdalmassá válik. Hazánkban minden harmadik, 50 év fölött minden második embert érinti. Oka lehet örökletes, a székelés közbeni erőlködés, a rostszegény tápálkozás, mozgáshiány, ülő életmód, terhesség alatt a kismedencei vénákra nehezedő nyomás. A kidudurodó aranyér tapinthatóvá válik, a fájdalom ülés közben is jelentkezik. Az injekciós kezelés (szkleroterápia) során a csomóba befecskendezett gyógyszer hegképződést okoz, amely a vénát elzárja.
 • polip
 • sipoly: bélben levő baktériumok egy tályogot képeznek, majd a bőr felé kitörnek: ez a Chron betegség egyik tünete lehet
 • végbélrepedés

A proktológia magánrendelésen praktizáló szakorvosaink a végbélhez kapcsolódó betegségek kivizsgálására és azok kezelésére szakosodtak. Ez a terület az általános sebészet egyik alága, a proktológusok pedig egyebek mellett az aranyérrel, a végbélt érintő gyulladásos folyamatokkal, az itt kialakult jó és rosszindulatú daganatokkal, polipokkal, sipollyal, végbél repedéssel, illetve elváltozásokkal foglalkoznak.

Milyen vizsgálatokat végez egy proktológus?

A proktológus feladata, hogy elvégezze a vizsgálatokat a proktológia magánrendelésen. A diagnózis felállításához az orvos először a kezével ellenőrzi az érintett részt, de végbéltükrözést (Rektoszkópia) is elrendelhet. A vizsgálatok sok esetben kellemetlenek, de nem fájnak, főleg ha a beteg is együttműködő, és tökéletesen ellazul, hiszen ilyenkor nem feszülnek be az izmok, hanem elernyednek. Nagyon fontos, hogy őszinték legyünk orvosainkkal és vessük le gátlásainkat.

Fontos, hogy kéznél legyenek a korábbi leletek is!

A proktológia magánrendelésére mindenképp el kell vinni a korábbi leleteket, eredményeket, továbbá okvetlenül tájékoztassuk a kezelőorvost, ha korábban vagy jelenleg gyógyszeres kezelés alatt állunk. Mielőtt fogadna az orvos, előtte 1-2 héttel vezessünk étkezési naplót, mivel ismernie kell az étkezési szokásainkat is, így pontosabb lesz a kórmeghatározás.

A rektoszkópiás vizsgálatot megelőzheti egy beöntés, ami körülbelül a várakozással együtt fél órát vesz igénybe.

Lehet enni a vizsgálatok előtt?

Sokan abban a hitben vannak, hogy ha koplalnak, vagy előző nap hashajtót vesznek be, akkor megszabadulnak a felesleges salakanyagoktól, de valójában rosszabbat tesznek, hiszen ebben az esetben a fentebb elhelyezkedő területekről folyamatosan folyik lefelé a béltartalom, ami nehezíti a vizsgálat menetét. Éppen ezért inkább azt szokták javasolni a szakemberek, hogy bátran együnk, mivel az előtte pár órával elfogyasztott étel, ilyen rövid idő alatt nem fog lejutni az érintett alsó bélszakaszra. Vegyük számításba azt is, hogy ha éhgyomorra megyünk az izgalom miatt még hamarabb leesik a vércukorszintünk, és könnyebben rosszabbul lehetünk a vizsgálat alatt.

A proktológus a proktológiai magánrendelésen nagy valószínűséggel kérdésekkel kezdi meg a vizsgálatot, kíváncsi lesz étkezési, székelési szokásainkra, gyógyszerérzékenységünkre, korábban szedett gyógyszereinkre, súlyvesztésre-hízásra és a családban előforduló betegségekre. Fontos, hogy minden kérdésre részletesen válaszoljunk, hiszen ezek a tényezők nagyban befolyásolhatják a kezelést.

Be kell számolni a rendszeresen fellépő tünetekről, hogy jelentkezik-e fájdalom székletürítés közben, érezni lehet-e valamilyen csomót a végbélnyílás környékén, van-e viszketés, fájdalom, tapasztaltunk-e vérfoltot, váladékot. Ugyanis ezek a tünetei az aranyérrel kapcsolatos problémáknak is, de komolyabb betegségek is húzódhatnak a háttérben, ezért minél hamarabb érdemes felkeresni egy proktológiai magánrendelést.

Tünetek, mellyel érdemes szakorvoshoz fordulni:

 • viszketés: ennek számos oka lehet, hygiéniai, allergiás, étrend, krónikás izzadás, fertőzés, stb. 
 • kiütéses bőr
 • vérzés
 • bőrdaganatok, szemölcsök

Ne szégyelljen orvoshoz menni, a tünetek más, komolyabb betegséget is jelenthetnek, pl. daganatos megbetegedést!

Hívjon minket +36305454159 / kérjen visszahívást / foglaljon időpontot azonnal, online

Áraink

 • Proktológia első konzultáció: 15.000 Ft
 • Proktológia kontroll: 10.000 Ft
 • Külső-belső aranyér, fissura, perianalis fistula konzervatív kezelése: 10.000 Ft 
 • Anoscopia - konzultáción felül: 10.000 Ft 
 • Rectoscopia - konzultáción felül: 15.000 Ft (A vizsgálatot megelőző napon könnyen emészthető ételt fogyasszon! Amennyiben nincs rendszeresen széklete, hashajtót vegyen be (pl: Levolac, Guttalax (10 csepp))! A vizsgálat előtt 6 órával 2 glicerines kúpot helyezzen fel!)
 • Külső thrombotisal aranyér thrombectomiája Lidocainnal végzett infiltratios érzéstelenítésben: 25.000 Ft 
 • Külső bőrmodus, vagy caruncula Lidocainnal végzett infiltratios érzéstelenítésben történő kimetszése: 25.000 Ft 
 • Végbéltályog feltárás: 30.000 Ft 
 • Megnagyobbodott belső nodus Barron ligatúrája: 35.000 Ft 
 • Condyloma eltávolítás lézerrel/ fagyasztással/ electrocoagulacióval, kiterjedtségtől függően 40.000 Ft-tól 

 

« Vissza az előző oldalra

Online fizetés

Fizetés indítása
×
Kattintson a képen a kezelni kívánt területre! Kezelések férfiaknak Kezeléseink teljes listája
girl
Figyelem, az oldalon cookie-kat (sütiket) használunk. Bővebb információt az adatvédelmi nyilatkozatban találsz. Rendben