HPV

humán papilloma vírus

  • a leggyakoribb szexuális úton átadható fertőző megbetegedés,
  • a fertőzés sok esetben tünetmentesen lappang, de emellett is tovább adható,
  • a fertőzés gyakorta nemi szemölcsök (condyloma), ritkábban daganatok kialakulásához vezethet, 
  • a szájüregi, a gége és a végbél rákok oki szerepeként feltételezik a HPV vírust,
  • a 9 komponensű HPV oltás minden esetben, meglévő fertőzés esetén is javasolt,
  • a HPV szűrése (rutin STD szűrés részeként) minden szexuális aktív ember számára javasolt, 
  • heteroszexuális, biszexuális vagy homoszexuális férfiaknak egyaránt javasolt a rendszeres HPV szűrés és a HPV elleni oltás.
Bővebben

A HPV, vagyis a humán papilloma vírus a leggyakoribb szexuális úton átadható fertőző megbetegedés. Az emberek több mint fele az élete folyamán legalább egyszer átesik HPV fertőzésen, de általában az immunrendszer magától legyőzi a fertőzést. Ha ez nem történik meg, a fertőzés nemi szemölcsök (condyloma) vagy akár daganatok kialakulásához vezethet. A vírusnak több mint 100 típusa ismert, ezek veszélyessége, daganatképző képessége igen eltérő. A HPV okozta legismertebb daganat a méhnyak rák, de férfiaknál is előfordulhat a hímvessző daganatos elváltozása. Emellett a legújabb kutatások mindkét nemnél a szájüregi, a gége és a végbél rákok oki szerepeként feltételezik a HPV vírust, természetesen egyéb faktorok mellett. Elsősorban szexuális úton terjed, mely során nyálkahártya-nyálkahártya direkt kontaktus, vagy bőr-nyálkahártya, esetleg bőr-bőr kontaktus útján egyaránt átadható a kórokozó. Ezért fontos tudni, hogy a szexuális aktus minden formája során megfertőződhet a partner és az óvszer gyakorta nem nyújt megfelelő védelmet.

Tünetek

A fertőzés gyakorta tünetmentesen lappang, de emellett is tovább adható. A fertőzés, ha látható tünettel jár, akkor szemölcsök képében jelentkezik. Ezek bőrszínű, rózsaszín, vagy barnás, apró bőrkinövések, melyek felszíne sokszor karfiolra emlékeztet. A tünetek minden a nemi aktusban részt vevő bőrfelszínen és egyes nyálkahártyákon is megjelenthetnek.

Diagnosztika

A tünetek alapján a legtöbbször a szakértő számára már a látott kép alapján felállítható a diagnózis. Kétes esetben dermatoszkópos vizsgálat, illetve „ecetsav-próba”, vagy szövettani vizsgálat végezhető.

Kezelés

Ma már védőoltással a szexuális élet megkezdése előtt közel teljes védelem alakítható ki a klinikailag fontos törzsek ellen. Ennek megfelelően a megelőzésre helyezzük hangsúlyt, de az oltás már meglévő fertőzés esetén is segítheti a kórokozótól való megszabadulást. Ezért mindenkinek akár van HPV fertőzése, akár nincs, javasolt a 9 komponensű HPV oltás beadása. Centrumunkban a legkorszerűbb lézeres és rádiófrekvenciás (elektrokauter) módszerekkel távolítjuk el a képleteket.  Az kombinált kezelések együttes alkalmazásával segítjük a fertőzés legyőzését, melyekkel az esetek jelentős részében a fertőzés végleges megszűntetése, teljes gyógyulás elérhető.

HPV elleni védőoltások

Mai ismereteink szerint a humán papilloma vírusnak (HPV) több mint száz szerotípusa, azaz altípusa ismert, melyek közül a magas kockázatú, ún. „rákkeltő” törzsek kóroki szerepét bizonyították a méhnyakrák, a pénisz-, a végbél-, a szájüregi- és a gége daganatok jelentős részében. Az alacsony kockázatú, ún. „nem rákkeltő” törzsek gyakorta szemölcsöket okoznak a bőrön és a nemi szerveken.  A méhnyakrák Magyarországon a második leggyakoribb daganatos betegség nők esetében.

A védőoltás optimálisan a nemi élet megkezdése előtt ajánlott, a  11-12 éves lányoknak és fiúknak, de bármely életkorban ajánlott a szexuális aktív emberek részére. Az oltási sorozat minden esetben három oltásból áll, melyet izomba, általában a felkarba vagy a combba adunk be. Ebből az első injekció választott időpontban adható be, a második injekció az első injekciót követően 2 hónappal és a harmadik az első injekciót követően 6 hónappal. A védőoltás ellenjavallt lázas betegség, valamint terhesség esetén. 
A jelenlegi védőoltások:

  • Kilenc komponensű (HPV 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58)
  • Négy komponensű  (HPV 6, 11, 16, 18)
  • Két komponensű  (HPV 16, 18)
« Vissza az előző oldalra

Online fizetés

Fizetés indítása
×
Kattintson a képen a kezelni kívánt területre! Kezelések férfiaknak Kezeléseink teljes listája
girl
Figyelem, az oldalon cookie-kat (sütiket) használunk. Bővebb információt az adatvédelmi nyilatkozatban találsz. Rendben