Herpesz

  • a herpesz vírus a HPV (humán papilloma vírus) fertőzés után a második leggyakoribb vírus által terjesztett szexuális úton átadott betegség,
  • herpesz hólyagok és/vagy  apró sebek jelentkezésével jár együtt,
  • gyakorta fájdalmas és/vagy  viszketés kíséri,
  • orális szex útján, pl. ajakherpesz  esetén is átadható,
  • legtöbb esetben belsőleges kezelés adása szükséges,
  • a kezelés hatásosságában az időfaktor szerepe döntő.
Bővebben

A herpesz mind a nemi régióban (genitális) mind az ajkon, arcon egyaránt hólyagok és/vagy  apró sebek jelentkezésével járó megbetegedés, mely gyakorta fájdalommal,  viszketéssel jár együtt. A herpesz vírusnak két fő formája van az 1-es (HSV-1) és a 2-es típus (HSV-2). A nemi régiót érintő, vagyis genitális herpeszt elsősorban a 2-es típus okozza. Az orális szex gyakoribbá válásával a főként az ajak herpeszért felelős 1-es típus okozta genitális tünetek aránya folyamatosan növekszik. A két típus okozta kórkép lefolyásában, súlyosságában és kezelésében nincs eltérés. A herpesz vírus okozta genitális fertőzés a HPV (humán papilloma vírus) fertőzés után a második leggyakoribb vírus által terjesztett szexuális úton átadott betegség.

Tünetek

A nemi szervek környékén a szexuális aktustól számított 3-14 napon belül égő, viszkető érzéssel, vagy fájdalommal együtt járó gyulladt, gyakorta hólyagos, kisebesedő tünetek jelentkeznek. Nőknél  a külső nemi szervek, mint a nagy- és kisajkak felszíne, a szeméremdomb és a gáttájék, anus környéke, férfiaknál  a hímvessző és az anus bőre lehet érintett.  A fertőzéssel való első találkozáskor főként nőknél súlyos, lázzal, jelentős fájdalmakkal, akár vizeletürítési képtelenséggel együtt járó tünetek alakulhatnak ki, mely kórházi ellátást is igényelhet.  Az ismétlődő tünetek újabb megjelenését gyakorta „bizsergő, viszkető” érzés előzi meg.

Diagnosztika

A legtöbb esetben az STD-ben járatos szakértő számára a tünetek egyértelműek, így további vizsgálat nem szükséges. Egyes esetekben szükséges lehet direkten a tünetből herpesz vírus DNS (PCR vizsgálat) vagy vérből herpesz elleni antitestek (HSV szerológia) kimutatása.

Kezelés

A kezelésnél nagyon fontos tényező az időfaktor, mind az első, mind a visszatérő (recidiváló) fertőzések esetében.  Kizárólag enyhe tünetek esetén szabad csak helyi készítményeket használni, minden egyéb esetben belsőleges, gyógyszeres kezelés is javasolt. A vírus a szervezetből mai tudásunk szerint nem írtható ki véglegesen, lappangva élethossziglan jelen van. Emiatt, egyéb a vírusnak kedvező tényezők esetén, a fertőzés időszakosan kiújulhat, mely a szexuális élet minőségének romlásához vezethet, ezen segíthet a szakemberhez való fordulás és megfelelő terápia. Visszatérő (recidiváló) herpesz esetén a gyógyszeres terápia akár meggátolhatja a tünetek kialakulását, illetve lerövidítik a már kialakult tüneteknél a gyógyulási időt. Kifejezetten súlyos, rendszeresen visszatérő esetekben elhúzódó belsőleges kezeléssel a fertőzés kiújulása átmenetileg vagy tartósan meggátolható.

 

« Vissza az előző oldalra

Online fizetés

Fizetés indítása
×
Kattintson a képen a kezelni kívánt területre! Kezelések férfiaknak Kezeléseink teljes listája
girl
Figyelem, az oldalon cookie-kat (sütiket) használunk. Bővebb információt az adatvédelmi nyilatkozatban találsz. Rendben