Futószemölcs

futoszemolcs

Mi a futószemölcs?

A futószemölcs a humán papilloma vírus (HPV) okozta jóindulatú bőrnövedék, amely a szervezetbe jutva rendkívül gyorsan képes terjedni. (Gyakran futószemölcsnek hívják a nyakon, hajlatokban, összefekvő bőrterületeken kialakuló jóindulatú, nem vírusos eredetű bőrnövedékeket, az ún. fibrómákat is).  A vírus a hámsejteket fertőzi meg, melynek következtében fokozódik a sejtek szaporodása az adott részen, kialakítva a szemölcsöt.  Az elváltozások szorosan egymás mellett, igen nagy számban jelennek meg a fertőzött területen. A futószemölcs esetleges megsértése - pl. borotválkozás közben - elősegíti a vírus terjedését a test egyéb bőrfelületeire is, így akár több száz szemölcs is kialakulhat a test más részein.

A további terjedés megállítása érdekében, illetve a rosszindulatú elváltozások kockázatának kizárásáért, mielőbbi szakorvosi kezelés javasolt!  Kérjen időpontot bőrgyógyászainkhoz!

Mik a futószemölcs tünetei?

A futószemölcsök mérete és formája változó. Lehetnek a bőrrel megegyező színűek, de előfordul, hogy pigmentáltak – ilyen esetben a laikusok számára összekeverhetők a napozás okozta pigmentfoltokkal. A futószemölcs általános jellemzője, hogy kevésbé emelkedik ki a bőrfelszínből, általában néhány milliméter nagyságú ezért lapos szemölcsnek is szokták nevezni. Legfőbb sajátosságuk, hogy csoportosan fordulnak elő, akár 20-100 darab futószemölcs is megjelenhet egyidejűleg.

Hogyan kezelhető a futószemölcs?

Az otthoni módszerek ritkán vezetnek gyógyuláshoz, nemegyszer a továbbterjedést idézhetik elő ezért érdemes orvosi kezelés igénybe venni. A hatékonyság érdekében nagyon fontos a mielőbbi diagnosztizálás és a megfelelő kezelés elkezdése. Többféle kezelési mód is lehetséges, a különböző ecsetelőktől kezdve a folyékony nitrogénes fagyasztáson keresztül a lézeres, ill. sebészeti eltávolításig. A szakszerű orvosi ellátás során bőrgyógyászunk az Ön számára legcélravezetőbb, gyors és biztonságos gyógymódot fogja javasolni.  Ennek ellenére a futószemölcs gyors terjedése miatt a kezelés elhúzódhat, illetve immunerősítésre is szükség lehet, hogy megnöveljék szervezete ellenálló képességét a vírussal szemben.

A futószemölcs mielőbbi felismerésével, és kezelésével elkerülheti az elszaporodásukkal járó kellemetlenségeket. Kérjen mihamarabb időpontot bőrgyógyász szakorvosainkhoz a 0630 545 4159-es telefonszámon, vagy online!

« Vissza az előző oldalra

Online fizetés

Fizetés indítása
×
Kattintson a képen a kezelni kívánt területre! Kezelések férfiaknak Kezeléseink teljes listája
girl
Figyelem, az oldalon cookie-kat (sütiket) használunk. Bővebb információt az adatvédelmi nyilatkozatban találsz. Rendben