Folyás (hüvelyi)

  • bizonyos mértékig normális, 
  • kórosságát mértéke, állaga és egyéb fizikai-kémiai jellemzői, illetve az ezt kísérő panaszok adják,
  • az esetek 90%-ban a hüvelyi gyulladás hátterében bakteriális vaginosis, candidiasis és trichomoniasis áll, 
  • lehet szürkés-fehéres híg állagú, fehéres-túrós sűrű, vagy sárgás-zöldes habos állagú a folyás, 
  • a háttérben állhat gombás vagy bakteriális fertőzés, vagy egyéb nem fertőzéses eredet, 
  • a kezelésnek célzottnak kell lennie, ezért az okát kell elsőként tisztázni.

 

Bővebben

A hüvelyi folyás bizonyos mértékig normális, kórosságát annak mértéke, állaga és egyéb fizikai-kémiai jellemzői, illetve az ezt kísérő panaszok jelzik. A hüvelyi folyás hátterében számos ok állhat. A helyi fizikai, kémiai irritáción és az allergián (pl.: kondom allergia) túl hüvelygulladással járó fertőzések is hüvelyi folyáshoz vezethetnek. A fertőzések hátterében szexuális úton terjedő kórokozók (exogén fertőzés)  és a saját baktériumflóra tagjai (endogén fertőzés) egyaránt állhatnak. A hüvely nem tekinthető sterilnek, benne élettani körülmények között a nemi ciklussal Lactobacillusok = tejsavbaktériumok jelennek meg, melyek tartósan savas pH-t eredményeznek, ezáltal meggátolják a hüvelyben normál körülmények között jelen lévő baktériumok túlszaporodását. A hüvelyi pH eltolódásakor a kórokozók túlsúlyba kerülnek, melynek első jele a hüvelyi folyás lehet.

Tünetek

A tünetek az egyes kórképekre jellemzőek lehetnek, az esetek 90%-ban a hüvelyi gyulladás hátterében bakteriális vaginosis, candidiasis és trichomoniasis áll. A folyás jellege lehet fehéres híg állagú, fehéres-túrós sűrű, vagy sárgás-zöldes habos állagú a a kórokozótól függően.

Diagnosztika

A pontos kórisme felállításához fizikális vizsgálat, hüvelyi pH mérés, amin teszt, mikroszkópos- és tenyésztéses vizsgálat szükséges.

Kezelés

A célzott terápia a tünetek súlyosságától függően helyi vagy szájon át szedhető gyógyszerek formájában történhet. Az eredményesség igazolásához kontroll vizsgálat szükséges.

 

« Vissza az előző oldalra

Online fizetés

Fizetés indítása
×
Kattintson a képen a kezelni kívánt területre! Kezelések férfiaknak Kezeléseink teljes listája
girl
Figyelem, az oldalon cookie-kat (sütiket) használunk. Bővebb információt az adatvédelmi nyilatkozatban találsz. Rendben