Injekciós visszérkezelés

ersebeszet
Mi a pókvéna és miért fontos az injekciós visszérkezelése kapcsán?

A bőr felszínéhez közeli, vékony, a bőrön áttetsző, pirosas vagy kékes vénák hálózata,  ezek a nagyobb vénákkal összeköttetésben álló kis vénák nemcsak esztétikai problémát jelentenek, hanem számos betegség kialakulását is okozhatják: thrombus képződhet bennük, vagyis trombózishoz vezethetnek, felettük a bőrön ekcéma, fekély jelenhet meg. A pókvéna jellemző megjelenési formái:

 • Egy lila központi részből póklábszerűen indulnak ki a vénák főleg comb külső felszínén
 • Faágszerűen elágazó pókvéna
 • Egymás mellett párhuzamosan futó egyenes vénák, általában a térd belső felületén

Sok tényező vezethet a pókvéna kialakulásához: családi hajlam, terhesség és más olyan állapotok, amelyek a hormonok szintjének megváltozását okozzák, súlynövekedés, foglalkozással összefüggő túl sok ülés illetve állás, valamint bizonyos gyógyszerek. Általában a 30-60 éveseknél jelentkezik, de előfordulhat tizenéveseken is. Férfiakon ritkábban fordul elő.

Hogy kezeljük a visszértágulatokat? 

Európában immár több mint 50 éve alkalmazott a visszér kezelése közben az az eljárás, amelynek során a tágult erekbe fecskendezett speciális folyadék elzárja és láthatatlanná teszi ezeket a kis ereket. Az IPL vagy Nd:Yag lézer technológia a lézer hőhatásának segítségével hatékonyan tünteti el és zárja le az ereket. A felületes vékony erek kezelésére az IPL fényét használjuk, a mélyebben fekvő vékony ereket a Nd:YAG lézer fényével kezeljük. A vastagabb erekre a szkleroterápia alkalmazható eredményesen. Hogy az Önnek melyik kezelés a megfelelő, azt egy előzetes konzultáció alkalmával a sebész dönti el. Terhesség és szoptatás időszakában nem ajánlatos a kezelést elvégezni. 

Szkleroterápia

A szkleroterápia egy olyan injekciós technikát alkalmazó eljárás a visszér kezelése során, ahol egy nagyon vékony tű segítségével speciális folyadékot fecskendezünk be a bőrfelszín közelében lévő érbe. Ennek hatására a sérült véna eltűnik. Nem minden visszértágulat kezelhető azonban szkleroterápiával. Csak azokat a vénákat tudjuk ily módon kezelni, melyek láthatóak. Szükség lehet a visszér kezelése beavatkozás megismétlésére, mert nem minden véna tüntethető el egy kezeléssel. Ez az eljárás a tágult vénákat eltünteti, de a további visszértágulatok kialakulását nem lehet vele megelőzni. A visszértágulatok kialakulásának megelőzésére életmódbeli, táplálkozási változtatásokat javaslunk. 

Milyen előkészületek szükségesek visszér kezelése és szkleroterápia előtt?

A beavatkozás napján a kezelt területet sem krémmel, sem napfényvédővel, sem olajjal nem szabad bekenni. A szkleroterápia után a bőr enyhén éghet, és az injekció helyén néhány hétig kis barnás elszíneződés jelenhet meg.

Mi történik a visszér kezelése, szkleroterápia során?

A visszér kezelése, a szkleroterápa eljárás szakavatott plasztikai sebész számára egyszerű, nem igényel érzéstelenítést, sem kórházi tartózkodást. A szkleroterápiás visszérkezelés egyszerűen elvégezhető magánrendelőben is, a beavatkozás csupán 15-45 percet vesz igénybe. A szkleroterápiás kezelés alatt a páciens fekvő helyzetben van. A bőr fertőtlenítése után a sebész az egyik kezével kifeszíti a bőrt a tágult véna felett, a másikkal beinjekciózza a gyógyszert a vénába. Egy beavatkozás alatt 5-40 enyhén égető érzést okozó injekcióra is szükség lehet. A szúrások helyére kis gézlabdákat teszünk, majd leragasztjuk.

Mi a teendő a visszér kezelése után?

A visszérkezelét követően célszerű gumiharisnyát hordani a trombózis megelőzése és a látványosabb eredmény elérése érdekében. A leragasztott gézlabdákat 48 óra múlva szabad eltávolítani, a harisnyát viszont legalább 72 órán át kell viselni. Két napig még érezhetünk enyhe fájdalmat, és a nyomókötés eltávolításakor a injekció helyén piros foltok lehetnek, melyek legkésőbb 1 hónap alatt eltűnnek. Javasolt naponta minimum 30 percet sétálni, hogy a mélyebb vénákban ne alakuljon ki trombózis. Nem javasolt hosszú ideig állni és ülni egyhuzamban, nem tanácsos futni vagy intenzíven sportolni, pl. aerobikozni, és nem szabad súlyos tárgyakat felemelni. Ezek figyelembevétele mellett a beavatkozást követően azonnal munkába lehet állni.

A szkleroterápiával történő visszér kezelése és eredményei

A legtöbb ember nagyon elégedett a szkleroterápia eredményével. A bőr egészségesebb kinézetű, fiatalosabb lesz. Aki a tágult vénák miatt nem mert rövid nadrágban, szoknyában járni, esetleg fürdőruhát viselni, a kezelés után változtathat szokásain. Ez a fajta visszér kezelése, maga az eljárás, véglegesen eltávolítja a tágult vénákat. Nem szabad azonban elfeledkezni arról, hogy a szkleroterápia nem előzi meg az új értágulatok kialakulását. Így lehetséges, hogy időről-időre szüksége lesz az újonnan kialakult visszértágulatok kezelésére. 

Milyen kockázata lehet a szkleroterápiának?

A visszér kezelése során a szövődmények nagyon ritkák. Esetleg kialakulhatnak kis trombusok, gyulladás, barnás pigmentáció, amely egy-két hónap alatt teljesen eltűnik, a beadott gyógyszer nagyon ritkán vált ki allergiás reakciót, és a hegképződés valószínűsége az injekció helyén szintén nagyon csekély.

Árak

 • Seprűvénák lézeres kezelése (javasolt kezelések száma 4, az ár egy alkalomra vonatkozik)
  - 1-200 impulzus: 30.000 Ft
  - 201-400 impulzus: 50.000 Ft
  - 401-600 impulzus: 67.000 Ft
  - 601-1000 impulzus: 80.000 Ft

 • Habszkleroterápia - visszérkezelés 10 000 Ft/fecskendő

« Vissza az előző oldalra

Online fizetés

Fizetés indítása
×
Kattintson a képen a kezelni kívánt területre! Kezelések férfiaknak Kezeléseink teljes listája
girl
Figyelem, az oldalon cookie-kat (sütiket) használunk. Bővebb információt az adatvédelmi nyilatkozatban találsz. Rendben