Csalánkiütés

csalankiutes

A csalánkiütést (orvosi nyelven urticariát) halvány vörös, duzzadt viszkető, égő bőrkiütés jellemzi. Bármely testrészen előfordulhat egy vagy több tünet is lehet, akár heves allergiás reakció (fulladás, hasmenés, ájulás) részeként is előfordulhat. Gyakori bőrbetegség, a lakosság 10-20%-ban előfordulhat élete során legalább egyszer. Leggyakrabban önmagától megszűnnek a csalánkiütéses epizódok, de előfordulhat, hogy hónapokig, évekig fennállnak. Egy-egy csalánkiütés elhalványodik és eközben egyéb testtájon újak keletkeznek. Lehetnek egészen aprók vagy nagyobb tenyérnyi duzzanatok.

Érdemes szakorvoshoz fordulni a kialakult tünetekkel, hogy megfelelő gyógymódot tudjon ajánlani. Kérjen időpontot bőrgyógyászainkhoz a 0630 545 4159-es telefonszámon vagy online!

A csalánkiütés kialakulása

A kis bőrerekből a sejtek közötti térbe szivárgó vérplazma által létrehozott folyadékgyülem hozza létre csalánkiütéseket. Az erek körül található speciális sejtekből az un. hízósejtekből szabadul fel a hisztamin nevű anyag, mely felelős a duzzanat kialakulásáért és a viszketésért.
Allergiás reakciók, élelmiszer-összetevők, gyógyszerek, baktérium vagy vírus okozta fertőzések is okozhatnak csalánkiütéseket, de gyakran lehetetlen a kiváltó okot megtalálni. Amikor a csalánkiütések a szem körül, ajkon, nemi szerven az un. laza kötőszövetű helyeken jelennek meg, a nagyfokú ödémaképződés miatt jelentős duzzanat alakulhat ki, riasztó lehet, de általában 24-36 órán belül visszavonulnak a tünetek. Súlyosabb esetben a gége duzzanata, légzési, nyelési nehézségeket okozhat, sürgősségi ellátásra szorul a beteg.

A csalánkiütés formái

Akut (heveny) csalánkiütés
Akut csalánkiütés hat hétnél rövidebb ideig tart. A leggyakoribb okok fertőzések, ételek, gyógyszerek, rovarcsípés. A folyamat tünetmentesítő kezelést igényel, általában részletes kivizsgálás nem történik.

Krónikus csalánkiütés
A krónikus csalánkiütés hat héten túl áll fenn. Az esetek jelentős részében nem lehet kiváltó okot találni. A bőrgyógyász részletesen kikérdezi a beteget (anamnézis), megvizsgálja és laboratóriumi vizsgálatot vagy bőrmintavételt is elrendel, ha erre valóban szükség van.
A krónikus csalánkiütés okai: ételintolerancia, emésztőszervi betegség, gyulladásos góc vagy pajzsmirigy betegség lehet. Ismeretes az ún. autoimmun krónikus csalánkiütés is, amelynek diagnosztikája és a kezelése jelenleg még nem kiforrott.

Fizikai csalánkiütés
Napfény, meleg, hideg, víz, nyomás, vibráció vagy testmozgás is kiválthatja. A fizikai urticariák a fenti hatások után közvetlenül jelennek meg. leggyakoribb formái:

  • mechanikus inger hatására jelentkező csalánkiütés - a bőrre alkalmazott finom nyomás, dörzsölés váltja ki. A populáció kb. 5%-át érinti, akár hónapokig, évekig is tarthat, elsősorban gyulladásos góc okzza.
  • hideg csalánkiütés - betegnél a hideg vízben fürdés kipirulást, testszerte jelentkező csalánkiütéseket, fulladást és ájulást válthat ki.

A csalánkiütés okai

A csalánkiütés kezelése

A legjobb terápia a kiváltó ok megszüntetése, ha ez lehetséges. A gyakorlatban sikeresen alkalmazható az alacsony hisztamin tartalmú étrend. A rejtett bakteriális gócok megszüntetése, az esetlegesen csalánkiütést okozó gyógyszerek elhagyása szintén fontos. Az emésztőszervi panaszok célzott kezelése nem elkerülhető.
Tüneti kezelésként úgynevezett antihisztaminok alkalmazhatók, önmagukban vagy kombinációban, akár emelt dózisban is. Krónikus csalánkiütés kezelésében korszerű, ún. biológiai terápia is elérhető az antihisztaminra nem reagáló esetben. Súlyos formákban nyelvduzzanat, gégeödéma esetén adrenalin azonnali adására is szükség lehet. Hatásuk lassabban alakul ki, de ugyancsak drámai javulást hoznak a szisztémás kortikoszteroidok.

Kérjen időpontot konzultációra a 0630 545 4159-es telefonszámon vagy online!

« Vissza az előző oldalra

Online fizetés

Fizetés indítása
×
Kattintson a képen a kezelni kívánt területre! Kezelések férfiaknak Kezeléseink teljes listája
girl
Figyelem, az oldalon cookie-kat (sütiket) használunk. Bővebb információt az adatvédelmi nyilatkozatban találsz. Rendben