Anyajegy, anyajegyszűrés

anyajegy-anyajegyszures

Az anyajegyek egész életünket végigkísérik. Az újszülöttkortól az öregkorig bármikor megjelenhetnek testünkön. Változatos a méretük és színük, lehetnek kicsik, de óriásiak is, melyek egész testtájakat beborítanak.

Rendszeres ellenőrzésük rendkívül fontos, mivel így elkerülhető a melanoma, bőrrák kialakulásának veszélye. A melanoma kialakulása, de akár az anyajegyek szaporodása is összefüggésbe hozható a napfénnyel, UV-sugárzással, ezért fokozott figyelmet kell szentelni a fényvédelemnek, védekezni kell a leégés ellen.

Látogasson el anyajegyszűrésre évente legalább egyszer!

Hogyan történik az anyajegyszűrés?

A vizsgálat során szakorvosaink dermatoszkóp segítségével felmérik az anyajegyek számát, keletkezésének idejét, tulajdonságait. Állapotuktól függően két további lépés lehetséges:

  • A szokásostól eltérő anyajegyekről digitális fényképet készítünk, majd ezt megismételjük egy későbbi időpontban is, hogy összehasonlíthatóvá váljanak. Ez a vizsgálat a komputeres anyajegyszűrés.
  • Amennyiben „békés" anyajegyeket látunk szoros kontroll nem szükséges. Ilyen esetben az évi egy anyajegyszűrés mellett elegendő csak akkor orvoshoz fordulni, ha elváltozást észlel.

Mikor forduljon feltétlenül szakorvoshoz?

  • Ha az anyajegyek száma hirtelen megnövekszik
  • Ha az anyajegy körül fehér, piros vagy barna udvar keletkezik
  • Ha növedékek keletkeznek az anyajegyben
  • Ha nedvezik vagy vérzik az anyajegy

Rendszeres anyajegyszűréssel a bőrdaganat megfelelő időben való észlelése akár életet is menthet!

Az anyajegyek a különböző életszakaszokban, életkorokban más-más vizsgálatot, figyelmet igényelnek. Az alábbiakban ezekről olvashat.

Anyajegy az újszülöttkorban

Az újszülöttkori anyajegyek velünk születettek. Már ezeket is érdemes szakorvosnak ellenőriznie, főként akkor, hogyha a képletek nagyobb, több centis, tenyérnyi, vagy egész testtájakat beborító nagyságúak és szőrösek. Ilyenkor az eltávolításukra is szükséges lehet.

Gyermekkori anyajegyek

A kisgyermekeknél gyakran a komolyabb panasz is rejtve maradhat, hiszen ők még nem tudják megfogalmazni érzeteiket, ezért a szakorvosi vizsgálat mellett fontos, hogy Ön, mint szülő rendszeresen – kéthetente-havonta – jó fényviszonyok mellett nézze át gyermeke anyajegyeit.
Amennyiben elváltozást észlel az anyajegyen, forduljon gyermekbőrgyógyászainkhoz – Dr. Asbóth Dorottyához és Dr. Noll Judithoz - bizalommal!

Anyajegy kamaszkorban

A tinédzserkor alatt a hormonális változások hatására is szaporodhatnak, változhatnak az anyajegyek. A kamaszok sokszor esztétikai szempontból vagy félelem miatt egy-egy eltávolítását kérik a szakorvostól. Fontos felhívnunk a figyelmet arra, hogy az eltávolítás nem marad nyomok nélkül, a műtéti beavatkozás heget hagyhat, míg egy „békés" anyajegy természetes jelenség a bőrön.

Bővebben a gyermekkori anyajegyszűrésről

Amennyiben éves anyajegyszűrésen szeretne részt venni, vagy valamilyen problémát, elváltozást észlel, forduljon hozzánk bizalommal!

« Vissza az előző oldalra
×
Kattintson a képen a kezelni kívánt területre! Kezelések férfiaknak Kezeléseink teljes listája
girl
Figyelem, az oldalon cookie-kat (sütiket) használunk. Bővebb információt az adatvédelmi nyilatkozatban találsz. Rendben