Anyajegyszűrés

anyajegy-anyajegyszures

Az anyajegyek szinte mindenkin megtalálhatóak, és kortól függetlenül bármikor megjelenhetnek. Kialakulhatnak napfény hatására, de lehet örökletes is.

Az újszülött kori anyajegyek velünk születettek. Már ezeket is érdemes szakorvosnak ellenőriznie, főként akkor, hogyha a képletek nagyobb, több centis, tenyérnyi, vagy egész testtájakat beborító nagyságúak és szőrösek. Ilyenkor az eltávolításukra is szükséges lehet.

A kisgyermekeknél gyakran a komolyabb panasz is rejtve maradhat, hiszen ők még nem tudják megfogalmazni érzeteiket, ezért a szakorvosi vizsgálat mellett fontos, hogy Ön, mint szülő rendszeresen – kéthetente-havonta – jó fényviszonyok mellett nézze át gyermeke anyajegyeit.

Amennyiben elváltozást észlel az anyajegyen, forduljon gyermekbőrgyógyászainkhoz bizalommal, illetve további részleteket a gyerekkori anyajegyszűrésről itt olvashat!

A tinédzserkor alatt a hormonális változások hatására is szaporodhatnak, változhatnak az anyajegyek. A kamaszok sokszor esztétikai szempontból vagy félelem miatt egy-egy eltávolítását kérik a szakorvostól. Fontos felhívnunk a figyelmet arra, hogy az eltávolítás nem marad nyomok nélkül, a műtéti beavatkozás heget hagyhat, míg egy „békés" anyajegy természetes jelenség a bőrön.

Mikor menjünk anyajegyszűrésre?

Egyre többen vannak, akiknél rosszindulatú elváltozásokat diagnosztizálnak, éppen ezért kritikusan fontos, hogy rendszeresen részt vegyünk anyajegyszűrésen.

Normál esetben egy anyajegy lehet lapos, kiemelkedő vagy akár szemölcsszerű. Színben is teljesen változóak: előfordulhat rózsaszín, sötét vagy világos barna, esetleg fekete is. Egy egészséges példány jellemzően egyenletes színű, szimmetrikus és éles kontúrral rendelkezik. Azonnal orvoshoz kell fordulni viszont, ha a korábbi állapothoz képest változást tapasztalunk: például megváltozik a színe, formája, mérete, esetleg viszketni kezd.

Ha biztosra szeretnénk menni, akkor mindenképp javasolt évente legalább egy alkalommal anyajegyszűrésre menni.

A melanoma ugyanis - amely még a daganatos megbetegedések között is fokozottan veszélyesnek mondható ­– gyakran anyajegyekből alakul ki és más bőrrákokhoz képest nagyon gyorsan áttétet tud képezni, a szervezetünk egészen távoli pontjain is. Az UV sugárzásnak és a sérülékeny ózonrétegnek köszönhetően folyamatos támadás alatt áll testünk, ezért kell mindig résen lenni. Az időben felismert kóros elváltozás viszont életet menthet, így mindenképp javasolt a rendszeres szűrés.

Hogyan történik az anyajegyszűrés?

Szakorvosaink az úgynevezett dermatoszkóp segítségével képesek teljes körű képet kapni a testen jelen lévő anyajegyekről, például a számukról, vagy a keletkezési idejükről, fontosabb tulajdonságaikról. Ezt követően eldöntjük, hogy szükség van-e valamilyen további kontroll-vizsgálatra, avagy sem.

Ha az anyajegy „gyanús”, akkor digitális fényképet készítünk róla, majd egy következő alkalommal megismételjük a képkészítést. Ezzel a számítógépes anyajegyszűréssel sokszorosan ránagyítunk, így pontos képet kapunk a pigmentek elszíneződéséről. Egy másik időpontban szintén készítünk képeket, így képesek vagyunk összehasonlítani a két dátum közötti eltérést. Ha egyezés van, akkor nincs szükség beavatkozásra. Ellenben azonnal további teendőkre van szükség, ha a két kép között különbséget tapasztalunk.

A „békés” anyajegyek esetében nincs szükség további vizsgálatokra. Ilyen esetben az éves anyajegyszűrésre várjuk vissza pácienseinket, kivéve, ha ez idő alatt elváltozást tapasztalnak.

A Nyugat-Európából átvett modern vizsgálati módszer teljes mértékben fájdalom- és kockázatmentes, így akár gyermekek és várandós édesanyák számára is tökéletes megoldást jelent.

Mikor kell eltávolítani az anyajegyet?

Alapvetően a „gyanús” anyajegyek eltávolítása indokolt, méghozzá sebészeti úton, úgynevezett kimetszéssel. Ez a módszer biztos megoldást jelent és a szövettani vizsgálatokra is mód nyílik. Lehetőség van továbbá a „békés” anyajegyeket is eltávolítani, például szépészeti, vagy fizikai probléma esetén, esetleg megelőzés céljából.

Árak

  • Kézi anyajegyszűrés:16-17000 Ft
  • Komputeres/dermatoszkópos vizsgálat (szakorvosi vizsgálat, anyajegyszűrés dermatoszkóppal + fotó): 
    • 1-2 db: 19000Ft
    • 3-20 db: 24000 Ft
    • 20 fölött: 27000 Ft
« Vissza az előző oldalra

Online fizetés

Fizetés indítása
×
Kattintson a képen a kezelni kívánt területre! Kezelések férfiaknak Kezeléseink teljes listája
girl
Figyelem, az oldalon cookie-kat (sütiket) használunk. Bővebb információt az adatvédelmi nyilatkozatban találsz. Rendben