Anyajegy, anyajegyszűrés

anyajegy-anyajegyszures

Az anyajegyek egész életünket végigkísérik. Az újszülöttkortól az öregkorig bármikor megjelenhetnek testünkön. Változatos a méretük és színük, lehetnek kicsik, de óriásiak is, melyek egész testtájakat beborítanak.

Rendszeres ellenőrzésük rendkívül fontos, mivel így elkerülhető a melanoma, bőrrák kialakulásának veszélye. A melanoma kialakulása, de akár az anyajegyek szaporodása is összefüggésbe hozható a napfénnyel, UV-sugárzással, ezért fokozott figyelmet kell szentelni a fényvédelemnek, védekezni kell a leégés ellen.

Látogasson el anyajegyszűrésre évente legalább egyszer!

Hogyan történik az anyajegyszűrés?

A vizsgálat során szakorvosaink dermatoszkóp segítségével felmérik az anyajegyek számát, keletkezésének idejét, tulajdonságait. Állapotuktól függően két további lépés lehetséges:

  • A szokásostól eltérő anyajegyekről digitális fényképet készítünk, majd ezt megismételjük egy későbbi időpontban is, hogy összehasonlíthatóvá váljanak. Ez a vizsgálat a komputeres anyajegyszűrés.
  • Amennyiben „békés" anyajegyeket látunk szoros kontroll nem szükséges. Ilyen esetben az évi egy anyajegyszűrés mellett elegendő csak akkor orvoshoz fordulni, ha elváltozást észlel.

Mikor forduljon feltétlenül szakorvoshoz?

  • Ha az anyajegyek száma hirtelen megnövekszik
  • Ha az anyajegy körül fehér, piros vagy barna udvar keletkezik
  • Ha növedékek keletkeznek az anyajegyben
  • Ha nedvezik vagy vérzik az anyajegy

Rendszeres anyajegyszűréssel a bőrdaganat megfelelő időben való észlelése akár életet is menthet!

Az anyajegyek a különböző életszakaszokban, életkorokban más-más vizsgálatot, figyelmet igényelnek. Az alábbiakban ezekről olvashat.

Anyajegy az újszülöttkorban

Az újszülöttkori anyajegyek velünk születettek. Már ezeket is érdemes szakorvosnak ellenőriznie, főként akkor, hogyha a képletek nagyobb, több centis, tenyérnyi, vagy egész testtájakat beborító nagyságúak és szőrösek. Ilyenkor az eltávolításukra is szükséges lehet.

Gyermekkori anyajegyek

A kisgyermekeknél gyakran a komolyabb panasz is rejtve maradhat, hiszen ők még nem tudják megfogalmazni érzeteiket, ezért a szakorvosi vizsgálat mellett fontos, hogy Ön, mint szülő rendszeresen – kéthetente-havonta – jó fényviszonyok mellett nézze át gyermeke anyajegyeit.
Amennyiben elváltozást észlel az anyajegyen, forduljon gyermekbőrgyógyászainkhoz – Dr. Asbóth Dorottyához és Dr. Noll Judithoz - bizalommal!

Anyajegy kamaszkorban

A tinédzserkor alatt a hormonális változások hatására is szaporodhatnak, változhatnak az anyajegyek. A kamaszok sokszor esztétikai szempontból vagy félelem miatt egy-egy eltávolítását kérik a szakorvostól. Fontos felhívnunk a figyelmet arra, hogy az eltávolítás nem marad nyomok nélkül, a műtéti beavatkozás heget hagyhat, míg egy „békés" anyajegy természetes jelenség a bőrön.

Bővebben a gyermekkori anyajegyszűrésről

Amennyiben éves anyajegyszűrésen szeretne részt venni, vagy valamilyen problémát, elváltozást észlel, forduljon hozzánk bizalommal!

Árak

Anyajegyszűrés dermatoscoppal 16 000 Ft    
(szakorvosi vizsgálat és szűrés igény szerint teljes testen)      
Komputeres dermatoscopos vizsgálat      
(szakorvosi vizsgálat, anyajegyszűrés dermatoscoppal + fotó)      
1-2 db 19 000 Ft    
3-20 db 24 000 Ft    
20 db felett 27 000 Ft
« Vissza az előző oldalra
×
Kattintson a képen a kezelni kívánt területre! Kezelések férfiaknak Kezeléseink teljes listája
girl
Figyelem, az oldalon cookie-kat (sütiket) használunk. Bővebb információt az adatvédelmi nyilatkozatban találsz. Rendben