Altatás

altatas

Kedves Betegünk!

Engedje meg, hogy az alábbiakban röviden tájékoztassuk az alkalmazott eljárás lényegéről, illetve feltételeiről.

A laikusok körében mind a mai napig igen elterjedt az a ma már szerencsére tévhit, hogy az anesztézia egy nagyon veszélyes beavatkozás. Valóban az volt korábban, az éter és a kloroform korában, akkor, amikor az altatást még nem szakemberek (gyakran műtős segédek, segédápolók) végezték. Napjainkban már egyre többet tudunk az emberi szervezet felépítéséről, a fájdalom¬csillapítás, altatás, éber szedáció mechanizmusáról. Egyre több modern gyógyszer áll rendelkezésünkre, s az egyes beavatkozásokat kizárólag szakorvosi vizsgával, komoly tapasztalatokkal rendelkező szakorvosok végzik. Munkájukat komoly műszeres háttér is segíti.

Természetesen azért az sem igaz, hogy az anesztézia során egyáltalán nem fordulhatnak elő szövődmények. Bár maradandó egészségkárosodás a beavatkozás következtében extrém ritkán fordul elő, azért kisebb, múló kellemetlenségek (szédülés, fejfájás, hányinger, izzadás, melegség érzés, szájszáradás, stb.), illetve az alkalmazott gyógyszerek okozta mellékhatások (bőrkipirulás, hidegrázás, vérnyomás ingadozás, szívdobogás érzés, szívritmus zavar, látászavar, stb.), ha ritkán is de előfordulhatnak. Ezeket a szövődményeket az aneszteziológus orvos az észlelést követően nagyrészt azonnal, vagy rövid idő elteltével elhárítja, lehetőség szerint megszünteti.

Természetesen a beavatkozás során Ön lehető legnagyobb biztonságban lesz, bármilyen komolyabb veszélyhelyzet elhárítására is fel vagyunk készülve, végszükség esetén megfelelő intézeti, fekvőbeteg ellátásáról is gondoskodunk.

Fontos tudnivalók

A következőkben tájékoztatjuk a beavatkozás körüli időszak fontosabb történéseiről, a követendő utasításokról, fontosabb szabályokról.

A beavatkozás előtt

Az alkalmazandó érzéstelenítés formáját a beavatkozás jellegének, hosszának, az Ön általános állapotának, esetlegesen meglévő kísérő betegségeinek figyelembevételével tervezzük, illetve választjuk meg. A megfelelő választásához szükség van általános egészségi állapotának, szervezete teherbíró képességének felmérésére. Ennek megállapítása érdekében első megjelenése során az altató orvos, vagy annak asszisztense kikérdezi, majd fizikálisan is megvizsgálja Önt, továbbá a szükséges laboratóriumi paraméterek meghatározásához megfelelő mennyiségű vénás vért vesz, illetve szükség esetén, további műszeres vizsgálatokat rendel el.

Amennyiben Ön rendszeresen szed valamilyen gyógyszert (vagy gyógyszereket), úgy altató orvosa megbeszéli Önnel, hogy a beavatkozás előtt, illetve után ezeket hogyan szedje.

A saját biztonsága érdekében kérjük, hogy az alábbiakat pontosan tartsa be:

  • Hat órával a tervezett beavatkozás előtt ne egyen, ne igyon, lehetőleg ne dohányozzon!
  • Ha kivehető fogprotézise, kontaktlencséje van, azokat vegye ki, és alaposan mosson fogat!
  • A beavatkozás során ne viseljen szemüveget, semmiféle ékszert, a körömlakkot, szemfestéket, ajakrúzst távolítsa el!
  • Az altató orvos által rendelt-, illetve a regulárisan szedett gyógyszerei közül azokat, amelyeket az orvos jóváhagyott, a megfelelő időben szedje be!
  • Előtte 24 órával már ne fogyasszon alkoholt!

A beavatkozás alatt

Az eljárás során, a megfelelő gyógyszerek biztonságos adagolhatósága érdekében szükség van egy alkari vénába vezetett kanülre. Ezt a kanült, közvetlenül a beavatkozás előtt helyezzük be, majd ezen keresztül adagoljuk a szükséges fájdalomcsillapítókat, altató szereket, illetve az olyan intravénás injekciókat, melyek korrigálják az életfontosságú szervekben, az alkalmazott eljárás hatására bekövetkező változásokat. Enyhe csípő érzés a gyógyszerek adagolása során, a véna falának irritációja miatt néha előfordulhat. A beadott altatószerek hatására Ön gyorsan elalszik, s csak a beavatkozás végén ébred fel. A teljes fájdalmatlanság elérése érdekében, amennyiben indokolt, úgy a vénás szerek mellett a műtéti területen még helyi érzéstelenítőket is alkalmazunk.

A vizsgálat/beavatkozás során szervezete normális élettani állapotát, a különböző szervrendszerek (szív, keringés, légzés, stb.) kielégítő működését folyamatosan felügyeljük, műszeresen is (pulzus, vérnyomás, vér-oxigenizáció, EKG, stb.) nyomon követjük. Természetesen ez az idő akár hosszabb is lehet, amennyiben az elvégzett beavatkozás ezt indokolttá teszi.

A beavatkozás után

A beavatkozás/eszközös vizsgálat végeztével, a vénásan adagolt altatószerek, fájdalomcsillapítók leállítását követően Ön gyorsan felébred, tudata kezd visszatérni. A tudat teljes visszanyeréséig (15-60 perc) még ébredő szobánkban fektetjük, ahol már kísérője is Önnel lehet. Ritkán, de előfordulhat, hogy az alkalmazott altatószerek hatására a tudat bizonyos funkciói (pl.: rövidtávú memória, számtani készség) csak lassabban (1-2 óra alatt) állnak helyre. Amint állapota stabilizálódik, közérzete, élettani paraméterei megfelelőek, úgy az altató orvos engedélye után kísérőjével otthonába távozhat. Az elvégzett beavatkozásról, altatásról, illetve a megelőző vizsgálatok eredményeiről Ön írásbeli tájékoztatót, leletet kap, melyet célszerű megőriznie.

A saját biztonsága érdekében kérjük, hogy az alábbiakat pontosan tartsa be a beavatkozást követő másnap reggelig!

  • Másnap reggelig semmiféle gépjárművet ne vezessen!
  • Ne dolgozzon magasban, illetve veszélyes munkát ne végezzen!
  • Lehetőleg ne kössön üzletet, ne hozzon gazdasági döntéseket!
  • Az altató orvos által rendelt-, illetve a regulárisan szedett gyógyszerei közül azokat, amelyeket az orvos jóváhagyott, a megfelelő időben szedje be!
  • Ne egyen túl sokat, ne fogyasszon alkoholt!

Amennyiben fenti tájékoztató után bármiféle kérdése lenne, vagy bármilyen további információra van szüksége, úgy forduljon bizalommal altató-, illetve kezelőorvosához, akik készséggel állnak az Ön rendelkezésére. A Klinika összes dolgozója nevében kívánunk Önnek mielőbbi teljes gyógyulást.

 

Ár

Altatás        100.000 - 150.000 Ft
« Vissza az előző oldalra

Online fizetés

Fizetés indítása
×
Kattintson a képen a kezelni kívánt területre! Kezelések férfiaknak Kezeléseink teljes listája
girl
Figyelem, az oldalon cookie-kat (sütiket) használunk. Bővebb információt az adatvédelmi nyilatkozatban találsz. Rendben